Fort Nieuw Amsterdam

Fort Nieuw Amsterdam


In het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam ga je terug in de tijd en duik je het militaire verleden van Surinamein. Wandel door het grote complex langs oude Amerikaanse kanonnen, bekijk de exposities in de voormalige gevangeniscellen en spot dolfijnen in de aangrenzende Surinamerivier.

Op de plek waar de Commewijnerivier en de Surinamerivier samenkomen, ligt Fort Nieuw Amsterdam. Op deze strategische plek beschermde dit fort in de achttiende eeuw de achtergelegen plantages tegen Engelse en Franse invallen. Later werd het fort een gevangenis. Vandaag de dag kun je het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam tijdens je vakantie in Suriname bezoeken voor een blik terug in de tijd


Geschiedenis Fort Nieuw Amsterdam


Het Fort Nieuw Amsterdam heeft in haar geschiedenis verschillende functies gekend. De Sociëteit van Suriname gaf in de achttiende eeuw opdracht tot de bouw van een verdedigingsfort op de samenvloeiing van de Commewijnerivier en de Surinamerivier om de achterliggende plantages te beschermen.

De bouw van Fort Nieuw Amsterdam startte in 1734 en werd in 1747 afgerond. Het was een groot project dat een miljoen gulden kostte en door verschillende tegenslagen jaren duurde. Zo moesten alle bakstenen voor de bouw uit Nederland overgebracht worden, omdat de plaatselijk gebakken stenen niet sterk genoeg bleken. Uiteindelijk was het fort als verdedigingsplek niet echt succesvol. Tweemaal slaagden de Engelsen erin om het fort te veroveren.

In 1872 kreeg het fort een nieuwe bestemming als gevangenis. Een aantal decennia later, in 1907, verloor het fort officieel haar status als verdedigingsplaats en nam het bestuur van het district Commewijne haar intrede in het fort.

Fort Nieuw Amsterdam keerde in de Tweede Wereldoorlog nog even terug naar haar oorspronkelijke functie. De Amerikanen gebruikten Fort Nieuw Amsterdam ter verdediging van de bauxietwinning en als gevangenis.


Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam


Tegenwoordig is het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam geopend voor bezoekers. Het museum ligt in Nieuw Amsterdam, de hoofdstad van het district Commewijne. In Paramaribo stap je op de boot en met een beetje geluk spot je, onderweg naar Fort Nieuw Amsterdam, dolfijnen die uit het water van de rivier ophoog springen

Eenmaal aangekomen bij het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam loop je langs de Amerikaanse kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog en door de voormalige gevangeniscellen. Eén van de cellen is nu ingericht als expositieruimte. Het museum in Suriname werkt samen met het Amsterdam Museum aan een nieuwe, permanente expositie over de migratiegeschiedenis van het land.


Net voorbij de ingang van het museum liggen twee grijze watertanks die zowel in de tijd van het fort als de gevangenistijd werden gebruikt. Tijdens je wandeling over het terrein loop je vervolgens langs twee kruithuizen. De oudste dateert uit 1740 en is daarmee een van de eerste gebouwen van het fort.

geenheel kleinkleinmiddelgrootgrootheel groot

Bezoek het openluchtmuseum tijdens je rondreis in Suriname en ontdek niet alleen de boeiende geschiedenis van het fort, maar geniet ook van het schitterende uitzicht over de twee rivieren. Vanaf een van de vijf bastions van het fort kijk je uit over de Surinamerivier en de Commewijnerivier die samenvloeien richting de Atlantische Oceaan.

Meer weten ?


                                    Bekijk hier Travelsuriname op bezoek bij Fort Nieuw Amsterdam :


Bekijk hier Travelsuriname op bezoek bij Frederiksdorp :


WAT IS INBEGREPEN ?


Verblijf

  • Alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt, tenzij anders aangegeven
  • Bij verblijf in het binnenland zijn alle maaltijden (incl. koffie, thee en water) inbegrepen.

Excursies

  • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door een Nederlands sprekende gids.
  • Tijdens de trips naar het binnenland is het vervoer, lodge en standaard excursieprogramma inbegrepen

Informatie

  • Na bevestiging ontvangt u een pakket met alle informatie en reisbescheiden per post. 
  • Wij houden tijdens de reis constant contact. U kunt dus tijdens uw reis altijd contact met ons of onze lokale vertegenwoordigerS\s opnemen.

Belasting

  • Toeristenbelasting en omzetbelasting bij de accommodaties is inbegrepen