Commewijne Plantagetour


COMMEWIJNE


Het district Commewijne is één van de oudste plantage-gebieden van Suriname. Het district ligt aan de rechteroever van de Suriname-rivier, tegenover Paramaribo. In het noorden grenst Commewijne aan de Atlantische Oceaan en in het oosten ligt het district Marowijne.

Deze tour kun je met de bus doen maar ook per boot, over de rivier waarbij je per boot langs verschillende plantages vaart en onderweg dolfijnen kunt spotten !


Met de bus :


Via de brug over de Suriname- rivier rijden we het district Commewijne in. Je krijgt een beeld van de plantages zoals die floreerden in de koloniale tijd. De meeste zijn inmiddels niet meer actief. De eerste stop is bij Meerzorg, voorheen de oversteekplaats van Paramaribo naar Commewijne. Ooit was Meerzorg een koffieplantage. Wij vervolgen de reis naar het openluchtmuseum te Nieuw Amsterdam. Daar krijg je een uitgebreide rondleiding. Na het bezoek aan Nieuw Amsterdam gaan wij naar Mariënburg, een voormalige suikerplantage. Hier zie je nog een stijlvolle plantagewoning uit de gloriedagen. Hier werd de eerste groep Javaanse contractarbeiders tewerkgesteld.

Wij rijden vervolgens langs de oude plantages Ellen, Leliëndaal en Alkmaar en lunchen in een typisch Javaans restaurant (een “warung”) te Tamanredjo. Na de lunch bezoeken wij Plantage Peperpot. Deze voormalige plantage was één van de oudste plantages uit de Surinaamse geschiedenis. Peperpot werd door de Engelsen aangelegd en bestond al vóór de verovering van Suriname door de Zeeuwen onder leiding van Abraham Crijnssen in 1667. Dit is een van de laatste plantages die (deels) in een oorspronkelijke staat te bezichtigen is.

Op de plantage is nog een koffie- en cacao-aanplant in redelijk oorspronkelijke staat te zien en vindt men nog een oude loods en fabriek, evenals de directeurswoning en een kampong. Peperpot wordt thans ook geroemd vanwege de vele vogels die daar te bezichtigen zijn. In de middag keren wij terug naar Paramaribo.

Inbegrepen in de tour
Transport per auto/ bus, lunch, fruit, flesje water en sap, tour-gids ( Nederlands- en Engelssprekend).


Met de boot :


Het gebied Het Commewijne district ligt pal ten oosten van Paramaribo aan de overzijde van de Suriname rivier. Tijdens deze trips bezoeken we verschillende dorpjes waar vroeger suiker, cacao, koffie en katoenplantages hun glorie periode hadden. Om de bloeiende plantages en het vaderland te beschermen en tegelijk ook als ondersteuning voor het Fort Zeelandia is er een aantal militaire posten en forten gebouwd. In 1734 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van het fort Nieuw Amsterdam. Het fort is gebouwd op een aarde fundering met een vijfpuntige structuur en heeft evenveel bastions. Sinds 1968 wordt een deel van het fort gebruikt als open lucht museum en de rest fungeert nu als administratief centrum van het districtsbestuur. De kanalen en de pittoreske sluizen, de overblijfselen van de oude plantage woningen waarvan sommigen nog steeds worden bewoond, zijn de stille getuigen van het eens zo dynamisch district Commewijne. Vandaag de dag zijn lokale visserij, veeteelt en landbouw de hoofdactiviteiten van de Javanen en Hindoustanen, afstammelingen van de contractarbeiders, in Commewijne.

Tijdens deze tour gaan we wandelen over de plantages en krijgt u een heerlijke lunch. Een prachtig onderdeel van de Commewijnetour is het bezoek aan de gerestaureerde plantage Frederiksdorp.

Deze route levert u mooie uitzichten op de achtertuinen van de villa’s langs de Suriname rivier. In het openlucht museum Fort Nieuw.Amsterdam krijgt u een rondleiding en maakt u een wandeling op de dijk. Hierna varen we de Commewijne rivier in voor een bezoek aan de plantages ‘Rust en Werk, en Johan en Margaretha. Van hieruit wandelen we dan ongeveer 800 meter naar Frederiksdorp voor een heerlijke Surinaamse warme lunch.

Hierna varen we naar de voederplaatsen van de dolfijnen in de monding van de Suriname rivier. Deze vrolijke dieren leven in verschillende kleine groepen en zwemmen met het zoute zeewater tijdens vloed soms meer dan dertig kilometer de rivieren in. Deze bijzondere nieuwsgierige en speelse dieren zijn altijd leuk om te zien !

Inclusief : Warme lunch, drankjes, snack, fruit, gids, alle entreegelden


WAT IS INBEGREPEN ?


Verblijf

  • Alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt, tenzij anders aangegeven
  • Bij verblijf in het binnenland zijn alle maaltijden (incl. koffie, thee en water) inbegrepen.

Excursies

  • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door een Nederlands sprekende gids.
  • Tijdens de trips naar het binnenland is het vervoer, lodge en standaard excursieprogramma inbegrepen

Informatie

  • Na bevestiging ontvangt u een pakket met alle informatie en reisbescheiden per post. 
  • Wij houden tijdens de reis constant contact. U kunt dus tijdens uw reis altijd contact met ons of onze lokale vertegenwoordigerS\s opnemen.

Belasting

  • Toeristenbelasting en omzetbelasting bij de accommodaties is inbegrepen